Ny till Eurogames

Om du är helt ny till Eurogames eller vill introducera någon, rekommenderar Eurogames.se att du/ni testar något mindre komplext spel. Spel från kategorin ”Familjespel” brukar uppskattas av i princip alla som någon gång uppskattat ett sällskapsspel. För de som gilla att tänka lite så kan även ett spel från kategorin ”Enklare strategispel” vara värt att börja med. Nedan finner du en lista på ett antal spel både från kategorin ”Familjespel” samt kategorin ”Enklare strategispel”. Om du hellre vill testa ett spel från kategorin ”Svårare strategispel” kan du klicka här för några förslag!


Ticket to Ride: Europe – Tillhör kategorin ”Familjespel”
(videodemonstration finns)

Med över 4 miljoner sålda exemplar världen över är Ticket to Ride ett av världens mest populära sällskapsspel genom tiderna. I Ticket to Ride: Europe ska du tävla med dina motspelare om åka flest tågrutter i Europa. Du gör detta genom att samla på kort av samma färg för att kunna placera ut tåg på spelplanen för att på så sätt länka samman städer i ett nätverk.

År 2004 vann Ticket to Ride det mycket prestigefyllda tyska spelpriset Spiel des Jahres. Ticket to Ride: Europe är uppföljaren som till och med är ännu mer populär än originalet.

Uppskattar du Ticket to Ride: Europe kan du testa spelet Power Grid som är ett mer komplext spel som också delvis handlar om att bygga nätverk.
Åldersrekommendation: Från 8 år
Komplexitet: 1,96


Carcassonne – Tillhör kategorin ”Familjespel”

I Carcassonne skall spelarna placera ut brickor för att bygga upp ett medeltida landskap av vägar, kloster och städer. Att placera brickor är en populär mekanism inom Eurogames.

2001 års vinnare av det mycket prestigefyllda tyska spelpriset Spiel des Jahres.

Uppskattar du Carcassonne kan du testa Isle of Skye som är ett mer komplext spel som också bygger på att placera brickor.
Åldersrekommendation: Från 8 år
Komplexitet: 1,93


Camel Up – Tillhör kategorin ”Familjespel”
(videodemonstration finns)

I Camel Up ska du och upp till 7 av dina vänner spela på kameler (ja du läste rätt, inte hästar – kameler). Det gäller att satsa på rätt kamel i rätt tid men även placera ut hinder och hjälpmedel på banan åt kamelerna för att hjälpa just den kamel du satsar på till seger. Flest pengar när spelet är slut vinner spelet.

2014 års vinnare av det mycket prestigefyllda tyska spelpriset Spiel des Jahres.
Åldersrekommendation: Från 8 år
Komplexitet: 1,49


Stone age – Tillhör kategorin ”Enklare strategispel”
(videodemonstration finns)

Stone Age (SVE)I Stone Age skall spelarna sköta om var sin stenåldersstam. Det gäller att samla resurser för att bygga hyddor som ger poäng, utöka stammen med fler medlemmar och se till att alla har mat. Spelet använder mekanismen ”placera arbetare” som innebär att spelarna i turordning först placerar ut alla sina stammedlemmar på spelplanen. Som nästa steg skall stammedlemmarna plockad hem och då utförs handlingarna som stammedlemmarna placerades på.

År 2008 nominerades Stone Age nominerades till det mycket prestigefyllda tyska spelpriset Spiel des Jahres men kom 2:a.

Uppskattar du detta spel kan du t.ex. testa spelet Agricola som använder sig av liknande spelmekanismer. Agricola finns både som originalversion men även som familjeversion ifall man önskar ett lite mindre komplicerat spel.
Åldersrekommendation: Från 10 år
Komplexitet: 2,5


7 wonders – Tillhör kategorin ”Enklare strategispel”

I 7 Wonders är du härskare över en av antikens stora städer. Det gäller att dra nytta av landets resurser för att utveckla stadens teknologier, upprätta handelsförbindelser och stadens militära styrka.
7 Wonders är ett kortspel där alla börjar med ett antal kort var. Varje spelare väljer ut ett av sina kort och lägger ner detta framför sig, resten skickas vidare till nästa spelare. Nu upprepas proceduren igen och igen tills korten är slut. Kort är bra till olika saker, vissa kort ger resurser som behövs för att kunna ta andra, bättre kort. Bättre kort kan innebära olika fördelar för spelaren eller vinstpoäng i slutet.
Allt sker samtidigt för alla spelare så det är knappt någon väntan alls i spelet.

2011 års vinnare av det mycket prestigefyllda tyska spelpriset Kennerspiel des Jahres som är ett pris för lite mer komplexa spel.
Åldersrekommendation: Från 10 år
Komplexitet: 2,34


Catan – Tillhör kategorin ”Enklare strategispel”
(videodemonstration finns)

Catan (SVE)Spelarna är kolonisatörer av ön Catan. Det gäller att bygga vägar, byar och städer samt utföra fördelaktig byteshandel med de andra spelarna för att bli den dominanta makten på ön.

Catan publicerades 1995 under namnet ”Settlers från Catan”. De flesta är överens om att Catan var det spel som gjorde att Eurogames slog igenom. 2015, dvs 20 år senare, hade Catan sålts i mer än 22 miljoner exemplar världen över.
Åldersrekommendation: Från 10 år
Komplexitet: 2,35


Spel från kategorin ”Svårare strategispel”

Om du litar på att du har vad som krävs för att spela ett spel med hög komplexitet direkt rekommenderar Eurogames.se att du/ni testar något av följande spel från kategorin ”Svårare strategispel”:


Puerto Rico – Tillhör kategorin ”Svårare strategispel”
(videodemonstration finns)

Puerto Rico (SVE)I Puerto Rico är spelare kolonisatörer av ön Puerto Rico. Under spelets gång kommer spelarna bygga nya plantage som med hjälp av vissa byggnader kan generera olika varor såsom socker och kaffe. Varorna kan sedan säljas för att få in mer dubloner som kan användas för att bygga ännu fler byggnader eller skeppas hem till hemlandet för extra vinstpoäng.

Puerto Rico låg under väldigt lång tid som nummer 1 i världen. När spelet kom ansågs det vara väldigt komplext men har nu snarare blivit standard vad gäller komplexitet hos många Eurogames.
Åldersrekommendation: Från 12 år
Komplexitet: 3,29


Viticulture – Tillhör kategorin ”Svårare strategispel”

Viticulture utspelar sig i ett Toscana, kanske i början av 1900-talet. Under spelets gång behöver du plantera vinrankor, skörda druvor, åldra viner och uppfylla handlares ordrar för att skapa den bästa vingården i hela Italien. Beroende på om det är vår, sommar, höst eller vinter så finns det olika uppgifter att utföra på gården.
Åldersrekommendation: Från 13 år (ok från 12 år)
Komplexitet: 2,93


Terraforming Mars – Tillhör kategorin ”Svårare strategispel”

I Terraforming Mars kontrollerar spelarna stora företag vars mål är att göra mars beboelig. Allt eftersom temperaturen höjs, hav bildas och atmosfären börjar bli syrerik immigrerar folk från jorden för att bosätta sig på den röda planeten.

Terraforming Mars är just nu det högst rankade Eurogamet i världen och är dessutom designat av en svensk spelutvecklare, Jacob Fryxelius, som är en av flera bröder som tillsammans driver det svenska speltillverkarföretaget FryxGames.
Åldersrekommendation: Från 12 år
Komplexitet: 3,25